Mange håndverkstjenester kan utføres uten byggemelding til kommunen. Noen jobber av større omfang kan være fritatt for søknad til kommunen, men skal forhånsvarsles til arbeidstilsynet. Atter andre krever kommunal godkjenning, men man trenger ikke varsle arbeidstilsynet. Som kunde kan du selv søke om ansvarsrett, med håndverker som ansvarlig utførende. Ofte vil det være lurt å samle ansvaret på færrest mulig hender, og sette bort hele jobben, med det papirarbeidet som følger. Uansett må dette avtales på forhσnd. Spør oss... Vi har godkjenninger innen flere felt og fagområder.

Det er krevende å bygge hus som folk bor i. Sammen kan vi planlegge hvordan dette gjøres for å minimere problemene for såvel byggherre som håndverker. Kanskje kan deler eller hele jobben utføres mens du/dere drar på ferie?

Sett av tid til planlegging og prosjektering. Har dere fått med dere alt? Ofte vil det være slik at det ene drar det andre med seg. Ved totalrenovering av hus, som innbefatter både bad, kjøkken og andre oppholsrom innvendig, vil det dukke opp ting som må løses underveis. Jo flere ting som kommer med i en kontrakt før arbeidet startes, jo færre ting vil komme som tillegg etterpå.

Jeg har hørt at det er forbud mot å bruke gipsplater på baderom. Er dette riktig?

Svar: Det er ikke forbudt i Norge. Vårt firma har bygget hundrevis av bad med gipsplater, uten at dette har vært noe problem. Imidlertid brukes det nå nesten bare våtromsplater (Eksempelvis Litex, Manstad våtromsplate m.fl.). Disse har mange fordeler, og er lette å transportere, tilpasse og montere.

Må jeg bruke membran under ett gulvbelegg på baderom?

Svar: Nei. Ett våtromsbelegg lagt av fagmann er godkjent membran i seg selv. Forøvrig også en meget sikker løsning på våtrom.

Det kommer prikker/mugg på silikonfugene mine på badet. Er det ett dårlig tegn?

Svar: Det finnes flere kvaliteter av silikon. Det er viktig at denne er tilsatt soppdreper. Utover dette vil selvsagt bruken, hygiene og ventilasjon også påvirke muggvekst. Har du problemer flere steder på badet(F.eks i ett malt tak), bør du sjekke ventilasjonen.

En del av silikonfugen i dusjhjørnet mitt er løsnet. Tyder dette på vannskade?

Svar: Nei. Silikon i innvendige hjørner på flislagte bad er først og fremst estetisk. Det gir rette, fine fuger, og skjuler kuttflatene på flisene. Tettingen for vann ligger i membranen under flisene. Heller ikke sementbaserte fuger imellom flisene er vanntette.

Bør jeg byggemelde eller søke kommunen om å få pusse opp badet mitt før jeg ber om pris fra håndverkere?

Svar: Bruk godkjent firma, og de sørger for alt papirarbeidet. Dette ligger som oftest i prisen.

Etter nye forskrifter skal alt arbeid på baderom byggemeldes til kommunen. Dette gjelder også mindre arbeider. I prinsippet skal montering av ny innredning byggemeldes, da festing av denne krever punktering av membran. Snakk med kommunen før du gjør avtale med flislegger om det nye badet. Vær sikker på at firmaet er godkjent våtromsbedrift, og utfører arbeidet ihht. Våtromsnormen. På byggemelding til kommunen må ansvarlig firma oppgis.

Forsikringsselskapene har sett altfor mange eksempler på hva dårlig utført våtromsarbeid kan koste. Mange ønsket å spare 20 000,- , men endte opp med vannskader for det mangedobbelte. Som firma har vi også sett mange eksempler på bad i gamle hus, som har fungert i 30-40år, men som omsettes, og får nye beboere. I løpet av ett halvår oppstår store skader ifmd. Badet. Hvorfor? Standarden som var god nok for 40 år siden, holder ikke i dag. Dette har med bruken å gjøre. En barnefamilie, som gjerne også har tenåringer i huset, utsetter badet for ekstrem påkjenning. Badet har en liten lekkasje, eller oppbygning som ikke er godkjent i dag, og rekker ikke å tørke ut mellom hver gang badet er i bruk. Mange eldre klarer seg med 3 minutters dusj 1-2 ganger i uka. Gjør du?

Skal du bestille en maler eller snekker, eller annen håndverker, bør du tenke gjennom dette:

  • Ønsker du å gjøre deler av maler eller snekkerjobben selv. Det er mye du kan gjøre selv uten spesiell autorisasjon. Avtal dette på forhånd. Det vil være hensiktsmessig at det som skal gjøres som egeninnsats, gjøres før håndverker begynner på sin del av jobben, eller etter at håndverkeren har dratt. Vær imidlertid selektiv mhht. Hva du gjør selv. Rørleggerarbeid, elektrikerarbeid og våtromsarbeid med membran skal utføres av kvalifisert personell.
  • Lag en beskrivelse av hva som skal utføres. For større jobber er det lurt å få hjelp til dette. Skal man be om priser, er det viktig at de som ønsker å prise jobben priser det samme. Hvordan skal du ellers klare å sammenligne prisene?
  • Be om referanser. Ett malerfirma med godt renomè vil kunne liste opp mange.
  • Skal man utføre arbeid med flere faggrupper må du tenke på rekkefølgen. Hvem skal først og sist inn av maler, snekker og elektriker? Er du usikker på dette bør du be om en totalentreprise.
  • Maleren er snekkerens beste venn, men hvem betaler for å rette feil eller unøyaktigheter som må rettes etter andre håndverkere. Altfor ofte blir dette kunden. Særlig når kunden har egne avtaler med snekkeren som kunden kjenner fra før, maleren som er i familie, og rørleggeren som er en bekjent.
  • Skal du totalrenovere baderommet ditt bør du ta med i betraktningen at dette tar mellom 4-6 uker. Har du annet bad og toalett i huset går dette som regel greit. Hvis ikke kan det være lurt å legge jobben til en ferie hvor du/dere er bortreist.